„Na škvrny od červeného vína nasyp soľ.“
„V pripálenom hrnci krátko povar zmes vody, octu a soli.“
„Na pečeň je najlepší púpavový čaj.“
„Ak ťa pichne včela, daj na to cibuľu alebo ocot.“
Zdá sa vám to povedomé? Prečítajte si, nakoľko sa babské rady súvisiace s fungovaním pečene zakladajú na obsahu účinných látok v rastlinách.
Pečeň je dôležitou súčasťou tráviacej sústavy – podieľa sa na metabolizme živín a ich skladovaní, tvorbe žlče i detoxikácii. Keď jete, potrava sa najprv rozkladá v ústach a žalúdku, potom pokračuje do tenkého čreva. V tenkom čreve sa živiny vstrebávajú do krvi a z tej sa prenášajú do pečene. Pečeň tak funguje ako prvý „filter“ spracovávajúci všetky látky vstrebané z potravy.
Púpavový čaj
Púpava lekárska je bežne dostupná kvetina často používaná v ľudovom liečiteľstve. Púpava obsahuje látky, ktoré pomáhajú normálnej činnosti pečene. A nielen to. Podieľa sa na stimulácii trávenia, podporuje fungovanie močovej sústavy a obsahuje antioxidanty. Púpava je tiež cenená pre obsah inulínu, rozpustnú vlákninu.
RECEPT NAŠICH BABIČIEK
2 lyžičky sušeného púpavového koreňa vložte do 300 ml studenej vody. Priveďte do varu a varte 10 minút. Potom nechajte čaj odstáť ďalších 5 minút, sceďte a pite teplý.
Džús z červenej repy
Červená repa obsahuje látky, ktoré majú pozitívny vplyv na pečeň. K tým patrí napríklad betaín prispievajúci k normálnemu metabolizmu homocysteínu. Homocysteín vzniká, keď telo spracováva bielkoviny. V pečeni sa homocysteín premieňa na iné užitočné látky, ako je metionín (dôležitý na rast a obnovu tkanív) alebo cysteín (pomáhajúci telu bojovať proti škodlivým látkam). Hromadenie homocysteínu môže mať na organizmus negatívny vplyv.
Citrónová voda
Ranný pohár teplej vody s citrónom sa v niektorých rodinách považuje za spôsob, ako pomôcť „naštartovať“ pečeň a trávenie. Citrónová šťava je bohatá na vitamín C, antioxidant, ktorý pomáha chrániť bunky (aj tie pečeňové) pred poškodením voľnými radikálmi.
Vitamín C má mnoho ďalších prínosov vrátane podpory imunitného systému a pozitívneho vplyvu na zníženie únavy a vyčerpania. Viac vitamínu C ale obsahujú napríklad čierne ríbezle alebo rakytník.
Lopúchový čaj
Na podporu trávenia a prečistenie tela používali naše (pra)babičky aj čaj z lopúcha. A právom. Obsahuje vitamín C, minerály dôležité na detoxikáciu tela, saponíny podporujúce detoxikáciu a polyfenoly s antioxidačnými účinkami. Navyše, dostatočná hydratácia, podporená napríklad pitím čajov, hrá významnú rolu pri odstraňovaní toxínov z tela. Lopúchový čaj tak môže podporiť vyplavovanie škodlivých látok z organizmu hneď dvakrát.
Zhrnutie: babské rady na pečeň
Tradičné rady a odporúčania, ako podporiť zdravie alebo riešiť určité problémy, často vychádzajú z generácií odovzdávaných skúseností. Ak sú založené na obsahu aktívnych látok, môžu byť užitočné. Nie všetky rady sú ale prínosné – niektoré môžu byť prehnané, alebo dokonca úplne nevhodné. Preto je dôležité overiť si, na čom je odporúčanie založené, a zistiť, či je podložené obsahom aktívnych látok. Pred slepým nasledovaním akejkoľvek rady je vždy lepšie získať potrebné informácie, prípadne sa poradiť s odborníkom.
Zdroj: