Jedlo bohaté na cholín: účinky súvisia s podporou pečene

Cholín je látka, o ktorej sa v súvislosti so zdravým životným štýlom hovorí čím ďalej častejšie. Napriek tomu, že si ho telo vie do určitej miery vytvoriť samo, dôležitým zdrojom zostáva pestrá strava. Cholín prispieva k normálnej činnosti pečene, metabolizmu lipidov a homocysteínu – trom oblastiam, ktoré spolu úzko súvisia a ktoré pomáhajú udržiavať rovnováhu v organizme. Zistite viac o cholíne, účinkoch aj o tom, ako je možné jednoducho zaradiť jeho zdroje do bežného jedálneho lístka.

Jedlo bohaté na cholín: účinky súvisia s podporou pečene
24. 11. 2025

Čo je cholín a prečo je pre telo dôležitý

Cholín je organická zlúčenina, skôr radená medzi vitamíny skupiny B. Dnes sa označuje ako tzv. vitagén – látka podobná vitamínom, ktorá má ale na rozdiel od nich pre organizmus význam aj ako stavebný a energetický zdroj. 

Z chemického hľadiska je cholín organická, vo vode rozpustná zlúčenina. 

Cholín: účinky prehľadne

Cholín sa podieľa na transporte a metabolizme tukov. Pôsobí lipotropicky – teda napomáha využívaniu tukov a cholesterolu, a zároveň podporuje fyziologické funkcie pečene. Spolu s ďalšími látkami, ako je metionín alebo betaín, sa zúčastňujú biochemických reakcií spojených s metabolizmom homocysteínu. Cholín teda prispieva

  • k udržaniu normálnej činnosti pečene,
  • k metabolizmu tukov,
  • k metabolizmu homocysteínu.

Koľko cholínu organizmus potrebuje

Odporúčaný príjem cholínu sa líši podľa veku, pohlavia i celkového stavu. Ako primeraný priemerný príjem na zabránenie zdravotným komplikáciám súvisiacich s pečeňou sa uvádza v dospelosti 425 mg u žien a 550 mg u mužov. Odporúčanie zahŕňajúce všetky funkcie cholínu v organizme uvádza 1 až 3 gramy na deň. 

Prirodzenú tvorbu cholínu v tele ovplyvňujú hormonálne i metabolické faktory. Na jeho pôsobenie majú nepriaznivý vplyv síra, estrogény, alkohol, niektoré lieky a technologické úpravy potravín. Na dostatočný príjem cholínu je vhodné dbať najmä v období dlhodobej psychickej záťaže. 

Čo v jedálnom lístku nesmie chýbať

Cholín sa prirodzene vyskytuje tak v živočíšnych, ako aj rastlinných zdrojoch. V rámci živočíšnych s jeho doplnením pomôžu vaječné žĺtky (1 žĺtok obsahuje 169 mg cholínu), pečeň a ďalšie vnútornosti (srdce) i ryby. V ďalších druhoch mäsa je cholínu už menej. Z rastlinných zdrojov sú dobré strukoviny, sója, obilné klíčky, kvasnice a niektoré semená a orechy. Zo zeleniny karfiol, brokolica alebo ružičkový kel.

Za bežných okolností je možné dennú dávku pokryť pestrou stravou. V prípade zvýšenej potreby môže byť vhodné doplniť jedálny lístok o výživové doplnky s obsahom cholínu.

5 vecí, ktoré by ste mali vedieť o cholíne

  1. Nie je to vitamín – cholín bol kedysi považovaný za súčasť komplexu vitamínov B, dnes sa radí medzi tzv. „kvázi-vitamíny“.
  2. Telo ho dokáže vytvoriť samo, ale len čiastočne – endogénna syntéza nestačí na pokrytie potreby, a preto je nevyhnutné doplňovať ho stravou.
  3. Podporuje správne fungovanie pečene – cholín pomáha spracovávať tuky a odvádzať cholesterol, čím prispieva k udržaniu zdravia pečene.
  4. Je dôležitý pre metabolizmus tukov i homocysteínu – homocysteín vzniká v tele prirodzene, ale jeho vyššie hladiny môžu mať na organizmus negatívny vplyv. 
  5. Nájdete ho v mnohých bežných potravinách – aj keď cholín obsahujú prirodzene potraviny, ktoré sú súčasťou bežného jedálneho lístka, v prípade, že sa zameriavate na zdravie pečene, môže byť vhodné dodanie v podobe výživových doplnkov. Tie môžu cholín kombinovať s ďalšími pre pečeň prospešnými zložkami. 

Príklad denného jedálneho lístka bohatého na cholín 

Raňajky: 

2 vajcia namäkko, 2 celozrnné toasty, hrsť baby špenátu (vajcia patria medzi najbohatšie zdroje cholínu). 

Desiata: 

150 g nízkotučného tvarohu s píniovými semienkami a čučoriedkami (ktoré dodajú telu prospešné antioxidanty).  

Obed: 

Grilovaný losos so zemiakmi v šupke a dusenou brokolicou (ryby sú zároveň zdrojom vitamínu D a prospešných tukov).

Olovrant: 

4 lyžice domáceho hummusu z cícera a olivového oleja, 4 – 5 celozrnných krekrov s plátkami uhorky a mrkvy (táto kombinácia je bohatá nielen na cholín, ale tiež vlákninu a bielkoviny).

Večera: 

Kuracie prsia s karfiolovým pyré (ľahké, ale výživné jedlo obsahujúce cholín). 



Zdroj:

https://www.szpi.gov.cz/soubor/voditka-szpi-2024-prilohy.aspx

https://www.nzip.cz/rejstrikovy-pojem/6029

https://bezpecnostpotravin.cz/termin/cholin/

Hepactum FORTE

Vyskúšajte zadarmo!

* platíte iba poštovné a balné 1.95 €